Sunday, May 6, 2012

Masalah Selang Seminggu!!!

Fuh, selang sminggu mengarang nih...

3 Mei - Kawe tengah dok menjawab soklan exam, tetibe bini mesej.... "Keta xleh start"

adesss...udah ler minggu lepas baru je tukau distributor ( CLICK HERE )

Then petang tu, kawe kol jiran kawe, Kurau bukan name sebenar, mintak tulun tengok ape2 yg patut...walaupun beliau bukan pomen, tapi perkare2 basic tu ade la... dan setelah di cek sumenye beliau kol kawe gtaw sume yg lain2 elok, cume time start xde bunyik langsung...

Kalu betri kong biasenye ade la bunyik KTAK KTAk ke ye dak...apa pun tarak...buleh kate sume perkare elektrikal yg lain ok, radiu pun bunyi....makanye beliau menSuspek Starter sudah out...

Hmmm...kawe xpenah lagi ler berhadapan dengan menatang tu...xpe la, Kurau kate nk mintak tulun Siraj (Pomen Aprillia) tengok2 kan...

Disebabkan xsedap hati, kawe pilih untuk balik umah...yg mane rancangan asalnye xnak balik weekend, nk study konon nye la kan kt dorm...tapi balik pun ok sbb HAVOC mmg wat Family Day kt Teluk Batik...Kawe dh bayo pun, cume nk pegi nye xkompom...

5 Mei - Kt umah, jam 10 pagi dh janji dgn member kawe nk pinjam Tools utk bukak Starter...citenye yg buleh kawe yakin sangat nk bukak starter sbb udah kawe tanye pade Otai HAVOC, Mr Al Bieno, salah sorang pomen tersohor....pehtu mmg dh tekad nk bikin sniri minggu nih sbb minggu lepas kena bayo towing huhuhu...sekurang2nye kawe blajo...

Starter Kawe yg dh dichabot dari henjen bay...

Sebenonye banyak lagi tande2 awal dan kerosakan yg berlaku kt Starter nih, tapi kt sini kawe cite la ape yg jadi kt Starter kawe aje ye...name yg biase disebut, Carbon Brush... name dalam manual Brush je...menatang nih terletak di dalam body Starter tersebut macam dalam gambo kt bawah...


Xyah nk cite banyak2 pasal nk bukak menatang nih, moh kite tengok gambo je la sambil kawe terang sket2 ye...

Member yg baik ati meminjamkan tools...
Untuk makluman, hos radiator tu kawe chabot sbb menggangu + tempat sempit nk pulas bolt yg ikat Starter tu..

Akhir nye, setelah berhempas pulas...
Nahhh Hamek ko...nmpak sangat pemalas jage keta...huhuhu...
Menatang ni la Brush tersebut...tengok saiznye, dh pendek...
Dalam Buku Manual pun ade care2 nk inspect menatang nih...untuk makluman Name2 dalam kotak seperti di atas adelah Brand bagi Starter...ND biasenye untuk GB Manual n Mitsuba utk GB Oto.
Sorry, terpotong name NipponDenso untuk gambargajah yg ateh...
Disebabkan nk menchabot dan memasang Brush nih agak payah, sbenonye xreti pun kawe pegi kt kdai betri yg ade jual Brush ni dan suh beliau tulun pasangkan skali kt Brush Holder nye.... ini adelah disebabkan, Brush Negative (-ve) bagi GB Oto perlu diPateri pade tempat nye yg mane kawe pun baru taw....huhuhu...

Tadaaa...Pemasangan Brush yg baru...
Menatang ni kalu yg ori xtaw ler ade ke tak Part Number nye, kawe amik yg brand FCC kotak merah...Jumlah kerugian yg dialami sebanyak RM60 (brush+pateri)...

Pehtu apo lagi, kasi pasang balik ler ape yg dh dibukak...

Alhamdulillah, lepas setel sume pemasangan, henjen buleh mengaum kembali...jam sudah 2petang...aktiviti Family Day Havoc utk sesi melawat rumah anak2 yatim dh abih...kawe pegi join sesi seterusnye jam 5 petang pulak ler...

Sekian utk kali nih...thanx for reading... :)

5 comments:

Mr adie said...

Salam king.. starter ni kalau halfcut harga berapa ye..

Unknown said...

bro nk tnya la. ari tu sy bru lps tkr carbon juga tapi x nak hidup juga la.hbs puas pk godek dh. xtaw coil start ke carbon ke pnya pnca. now dh pts hrp nk repair. tgh cari starter potong sbji ada kwn2 tw or blh dpt kn x? k raya ni. aduhai.. havoc gak ni. (krg aktif)

Raishaameera Riszunan said...

bro nk tnya la. ari tu sy bru lps tkr carbon juga tapi x nak hidup juga la.hbs puas pk godek dh. xtaw coil start ke carbon ke pnya pnca. now dh pts hrp nk repair. tgh cari starter potong sbji ada kwn2 tw or blh dpt kn x? k raya ni. aduhai.. havoc gak ni. (krg aktif)

Raishaameera Riszunan said...

pape hal kalau ada bg tw bro. ungent. merata dh cari. 0173405961

Raishaameera Riszunan said...

pape hal kalau ada bg tw bro. ungent. merata dh cari. 0173405961